En pasienthistorie med Nina Grejs-Menes
Jeg ble lei av å leve i et ekkokammer. Helt siden jeg var liten, har jeg alltid hatt større appetitt og lavere metthetsfølelse enn andre. Likevel, personer rundt meg kom stadig med enkle råd, slik som "...er det ikke bare å spise mindre og trene mer?". De gjentok dette til det kjedsommelige. Dette har jo alle hørt før, men det er ikke fordi man er dum at man går opp i vekt, det handler om biologi. Jeg har forsøkt alle mulige ulike dietter opp igjennom livet. Jeg har kjempet en livslang kamp mot vekten, og jeg har til og med gjennomgått fedmeoperasjon. Likevel jobber kroppen imot meg, så jeg lette etter noe nytt som jeg ikke hadde prøvd før og som kunne gi meg motivasjon til å fortsette.
Det er ikke mange tilbud for oss som lider av overvekt og fedme, men så ble jeg fortalt om Helseresepten via datteren min som hadde fått høre om dette via en venninne, som selv er lege. Det som gjorde Helseresepten til det riktige valget for meg var behovet for motivasjon. Jeg visste allerede mye etter et helt liv med kamp mot appetitten og vekten gjennom utallige dietter og treningsplaner. Likevel, det å klare alt alene er en utfordring. Det hjalp meg enormt å kunne dele målene mine med noen. Den tette oppfølgingen fra Helseresepten via lege, klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut hjalp meg også å holde fokus. Selv kostnadene hjalp, fordi det ga meg en forpliktelse til å gjennomføre målene mine.
Helseresepten fyller et viktig tomrom i norsk helsevesen. Det snakkes mye om sykelig overvekt i media, og spesialisert behandling er forbeholdt denne pasientgruppen. Alle andre er stort sett overlatt til seg selv. Det virker som om de fleste, inkludert leger, tror at overvekt og fedme er ens egen feil, og at pasienter må løse problemet selv. Mange ulike mennesker jeg har møtt, både venner, familie og kollegaer, har også denne oppfatningen. De fleste som har prøvd å gå ned i vekt, har prøvd dette utallige ganger, men etter en tid kommer vekten krypende tilbake, ofte til et høyere nivå enn før. Dette fører ofte til skam og en følelse av mislykkethet. Derfor var det så godt å oppleve at behandlerne i Helseresepten virkelig forstod hvor vanskelig kampen mot vekten kan være.
De viktigste faktorene for min suksess har vært å slutte å fokusere på tallet på badevekten, og å bruke støttemedikasjon
Tidligere var vekttallet på badevekten altfor viktig i livet mitt. Stod det stille eller gikk opp, utløste det vonde følelser og ugunstige spisevaner. Nå veier jeg meg sjelden og fokuserer heller på å leve livet slik jeg ønsker det. Dette handler om mental motivasjon, egen drivkraft og å innarbeide en livsstil jeg ønsker å ha livet ut. Jeg merker at BH-en min sitter løsere, så jeg vet at jeg har mistet flere centimeter. Tallet på badevekten er ikke alt for meg lengre.
Ryggen min er rettere, og jeg luter ikke så mye fremover lenger. Smertene i beina mine er betydelig bedre. Tidligere hadde jeg så mye hoftesmerter at jeg stod i fare for langtidssykemelding og uføretrygd.
Dersom jeg ikke hadde fått medisiner og gått ned alle kiloene, vet jeg at vektoppgangen hadde fortsatt å øke. Det hadde trolig medført sykemelding og etterhvert uføretrygd. Jeg hadde rett og slett ikke klart å fungere som sykepleier i hjemmesykepleien med stell og pleie. Jeg er også spesielt fornøyd med styrketreningen som nå følges opp av fysioterapeuten min Tor Mikkel Bjørnstad i Helseresepten. Jeg er nå også veldig motivert til å bruke tredemøllen jeg har hjemme. Nå føler jeg meg mye sterkere og sprekere. Jeg føler meg fastere i kroppen. Mannen min har også lagt merke til at jeg har blitt mye sterkere og at kroppen min er mer fast. Jeg har lagt mer vekt på helse i stedet for badevekten.
Fysioterapeut i Helseresepten, Tor Mikkel Bjørnstad, forteller at Nina har tatt store steg på kort tid. «Min hovedoppgave som fysioterapeut i Helseresepten er å være en betryggende støttespiller. Når Nina gjør så flotte fremskritt så oppleves det utrolig motiverende og inspirerende for meg.»
Min kliniske ernæringsfysiolog er til stor hjelp
Selv om jeg kan mye om kosthold, er det ikke alltid så lett å få til gode rutiner i hverdagen. Fremdeles synes jeg det er utfordrende å spise nok proteiner, men jeg har funnet noen løsninger. Nå har jeg kjøpt meg en eggekoker og proteinpulver som kan hjelpe meg. Det er også til stor hjelp å snakke med en klinisk ernæringsfysiolog for å klare å sette målene ut i praksis.
Klinisk ernæringsfysiolog Marie Kulseth følger opp Nina med månedlige videokonsultasjoner. «I møte med pasienter med overvekt og fedme er det viktig å se pasienten i sin helhet, for å kunne tilrettelegge best mulig for varige livsstilsendringer. Det som er mest utfordrende for for dem er å implementere gode vaner i hverdagen. Min rolle som klinisk ernæringsfysiolog i Helseresepten er å hjelpe deltakerne å få til gode kostholdsendringer og etablerer dem som nye vaner for varig vektkontroll. Det er mange triks og gode råd som kan gjøre handlelisten sunn og næringsrik. Da har man alltid bra mat tilgjengelig å spise, som også hjelper til å oppnå et varig vekttap. En annen ting jeg jobber mye med er å flytte fokuset bort fra tallet på badevakten og kalorikalkulatorer, og over på persontilpassede tiltak og bedre helse».
Medisiner for overvekt og fedme kan gi en metabolsk re-balansering.
Det er ingen tvil om at medisinen har hjulpet meg mye. De kan gi en liten dytt i ryggen på veien til å etablere gode levevaner – for livet. Faktisk merket jeg effekten av medisinen allerede etter noen få timer, og jeg har ikke opplevd noen bivirkninger. For første gang i livet har jeg ikke en konstant sultfølelse. Jeg merker når jeg bør spise, men nå kan jeg begrense matinntaket uten problemer. Jeg spiser nå mer "som alle andre". Tidligere i livet har sulten vært overveldende når jeg forsøkte en eller annen diett. Nå er ikke det et problem lengre.
Nina har også månedlige videokonsultasjoner med Cecilie som er lege i Helseresepten, som foreslo at Nina skulle prøve ut en ny medisin som brukes for behandling av overvekt og fedme. Under de månedlige videokonsultasjonene forsikrer Nina og Cecilie seg om at Nina bruker riktig medisin i riktig dose, og de diskuterer mulige bivirkninger og effekt. I tillegg holder Cecilie oppsyn med hele behandlingen som Nina mottar. Selv om Ninas deltakelse i programmet så langt har vært positiv, så kan det oppstå utfordringer, og i så fall vil Cecilie, fysioterapeut Tor Mikkel og klinisk ernæringsfysiolog Marie møtes for å diskutere hvilke grep som kan gjøres for å finne de løsninger som kan fungere best for Nina.
Jeg har én hemmelig motivasjonskilde
Jeg følger kvinner fra 50 og helt opp til 80 år på TikTok som deler sine livsstilstiltak. Disse profilene finner man hvis man søker på "Fit over 50" og "Fit over 60" osv. Disse kvinnene har typiske "husmorkropper," men de har klart å bli veldig spreke med riktige tiltak. Dette motiverer meg enormt. Det er faktisk ikke så mange slike profiler på Instagram eller Facebook, så TikTok har vært en viktig inspirasjonskilde for meg.